Langs de Herenthoutseweg en de E313 in Herentals verrijst een nieuw bedrijvencomplex, ‘Heat 21’, op de voormalige site van radiatorenfabriek Henrad. Dit project, ontwikkeld door Wim Heylen en de Molenwater Groep, omvat onder andere het zesde distributiecentrum van Lidl in België. Met een oppervlakte van 43.400 m² en een duurzaam ontwerp volgens de hoogste BREEAM-norm, wordt het centrum voorzien van energie-efficiënte installaties, geavanceerd afvalbeheer en innovatieve waterhuishouding.
Uitdagingen in waterbeheer
Aannemer Aclagro – Steven Gysen Regiodirecteur Aclagro Oost – schakelde de engineeringafdeling van Deschacht in voor het ontwerp en de optimalisatie van het volledige afwaterings- en bufferingsplan. Met een gebouw van 300 meter lang en ongeveer 100 laadkades voor vrachtwagens, was een doordachte waterhuishouding essentieel. Dit project vormt één van de grotere optimalisaties voor privé-opdrachten die Deschacht recent uitvoerde, een aanpak die door Deschacht vaker wordt toegepast bij openbare werken.
Deschacht analyseerde het oorspronkelijke plan en werkte nauw samen met Aclagro en het architectenbureau Architeam om een efficiënter ontwerp te realiseren. Het resultaat: een vereenvoudigd rioleringsstelsel dat niet alleen technisch performant is, maar ook kostenbesparend werkt. Een hele uitdaging aangezien er conform de geldende richtlijnen geen overstort ingetekend was voor dit project op een verharde oppervlakte van ca. 8 ha. In totaal omvat het project circa 5000 m³ buffercapaciteit, met geïntegreerde wadi’s die als communicerende vaten via onze Ribwall buizen functioneren om een stabiel waterpeil te garanderen.
Geoptimaliseerde infrastructuur en slimme productkeuzes
Voor de basisinfrastructuur werd gekozen voor een robuust netwerk van pvc-leidingen, wachtbuizen en honderden meters infiltratie- en afvoerbuizen in PP Ribwall. Hoewel niet de goedkoopste optie, biedt Ribwall een kwalitatieve en duurzame oplossing die het vertrouwen geniet van zowel aannemer als architect. Inspectieputten werden strategisch ingetekend, waaronder enkele grote PE puttten tot en met een diameter van 1600 mm met geïntegreerde Ribwall aansluitingen DN1000.
Naast de optimalisatie van het ontwerp leverde Deschacht zes dubbelwandige olie-afscheiders, inclusief een model met geïntegreerde pompput, geproduceerd door zusterbedrijf Collinet. Deze installaties voldoen aan de strikte Vlarem II-normen, die vanaf 2028 verplicht worden, De dubbelwandige HDPE-tanks van Collinet zijn momenteel de enige ondergrondse tanks die aan deze wetgeving voldoen.
Efficiënte uitvoering en lokale ondersteuning
Een bijkomende uitdaging was de strakke uitvoeringstermijn: de volledige riolering moest binnen drie maanden geplaatst worden. Dankzij een optimale logistieke samenwerking tussen de betrokken partijen en de nabijheid van het Deschacht-filiaal in Geel kon een snelle en efficiënte levering worden gegarandeerd.
Bovendien verzorgde Deschacht de productie van de technische tekeningen voor de putten, die vervaardigd werden door Collinet en, in het geval van de grotere modellen, door exclusieve partner Kaczmarek. Dit toont eens te meer de meerwaarde van Deschacht als specialist in waterbeheer en infrastructuuroplossingen voor grootschalige projecten.
Steven Gysen van Aclagro: “Doorheen het optimalisatieproces en ook de uitlevering van het project, werd steeds op een correcte manier gecommuniceerd. Voor ons van groot belang als aannemer om te kunnen werken met een betrouwbare partner, die afspraken punctueel nakomt.”
Met deze expertise en doordachte oplossingen dragen Aclagro en Deschacht bij aan de duurzame en efficiënte realisatie van bedrijvencomplex ‘Heat 21’.