De studiedienst van Deschacht ontwierp een kant-en-klaar plan
De renovatie van het monumentale gemeentehuis van De Haan omvatte een uitvoerig dossier met betrekking tot het watermanagement: het volledige rioleringsstelsel werd gescheiden en heraangelegd volgens de hedendaagse normen.
Hiervoor contacteerde Joachim De Rycke, hoofdprojectleider bij Vermandele BV, Deschacht om samen met hen een op maat gemaakt uitvoeringsdossier samen te stellen.
Uitvoeringsdossier riolering
“Deze samenwerking met de studiedienst van Deschacht heeft vele voordelen”, aldus Joachim. “Men heeft intern een enorme knowhow over de dimensionering en wetgeving rond rioolsystemen. Tegelijk is er ook de kennis over de gangbare producten die op de markt zijn. Gecombineerd met een aangename en snelle communicatie zorgt dit voor een klant-en-klaar dossier waarmee wij snel kunnen schakelen tot de uitvoering van het project.”
Infiltratie en recuperatie van regenwater: complexe regelgeving
Deschacht kent de soms complexe regelgeving m.b.t. infiltratiecapaciteit en recuperatiesystemen voor regenwater door en door, iets waar niet elk architectuur- of studiebureau zich dagdagelijks in verdiept en waar sommigen hopeloos in verloren lopen.
Joachim: “Wij zijn mensen van de korte keten. De telefoon nemen en met elkaar praten. Het contact met de studiedienst verloopt telkenmale heel aangenaam. Een bijkomend voordeel is dat Deschacht ook instaat voor de productie van de rioleringsputten en zij ook alle materialen kunnen leveren die ze in het ontwerp voorzien. Dat zorgt voor een zorgeloze en snelle werkvoorbereiding”.
Voor het project in De Haan vormden we met een samenspel van infiltratiebuizen (IT-riool dia 600), drie infiltratiebekkens (IT-plus) en drie regenputten van 20.000 liter een adequate oplossing voor het bufferen, infiltreren en hergebruiken van het regenwater. Dankzij meerdere KWS-afscheiders wordt ook voor het oppervlaktewater afkomstig van de verhardingen een milieuvriendelijke oplossing geboden.
Het project: renovatie van het gemeentehuis van De Haan
Het gemeentehuis (1898), één van de grootste en oudste hotels van De Haan, werd in 1981 beschermd als monument omwille van de architectuurhistorische waarde.
Het gebouw werd in 1985 als gemeentehuis voor de bewoners van De Haan in gebruik genomen, maar was nu door onder meer vocht en betonrot aan een grondige opknapbeurt toe.
De gemeente stelde Architectenbureau Maarten Dobbelaere aan voor het project. De uitvoering lag in handen van hoofdaannemer Artes Woudenberg. BVBA Vermandele stond in opdracht van Artes, in voor o.a. de grondwerken, buitenaanleg zoals wandelpaden, groenaanleg, een nieuwe parking in uitgewassen beton op de ondergrondse kelder. Voor dit prestigieuze project werd een restauratie subsidie toegekend door de Vlaamse Overheid.
Over Vermandele
Vermandele BV, een familie KMO, is gespecialiseerd in totaalconcepten voor omgevingsaanleg en verzorgen deze projecten van A tot Z: grondwerken, opritten en parkings, (zwem)vijvers, terrassen, alle mogelijke buitenconstructies, beplanting en groenonderhoud. Het werkgebied spreidt zich uit over heel Vlaanderen. Zowel private als openbare klanten kunnen er terecht, voor zowel kleinere als grote totaalprojecten.