Grondwerken De Saegher & Zoon en Deschacht bundelen krachten
In Temse wordt het huidige woonzorgcentrum De Reiger vervangen door een nieuwbouw. Dit nieuwe pand – dat in 2025 volledig afgewerkt zal zijn – verwelkomde in november 2023 al een eerste deel bewoners. Boven de ondergrondse parking wordt een groendak voorzien, met klinkerverharding, groenzones en brandweerweg. Grondwerken De Saegher & Zoon uit Nieuwkerken-Waas startte begin september de grondwerken op. Deschacht leverde alle nodige rioleringsmaterialen.
Terwijl het huidige woonzorgcentrum – dat op termijn afgebroken wordt – 154 kamers telt, zijn dat er in de nieuwbouw 26 minder. Het nieuwe pand wordt dus kleiner, maar tegelijk zet de directie extra in op duurzaamheid en een groene woonomgeving. “Dit gebeurt onder meer via de aanleg van een evenementenplein van in totaal 5000 vierkante meter boven de ondergrondse parking, met enkele aantrekkelijke groenzones”, bevestigt Willy De Schagt, Project Manager Wegenbouw bij Deschacht. “In opdracht van Strabag gaven we in 2021 advies over de riolering van dit plein. De plaatsing van het hele systeem werd toevertrouwd aan De Saegher & Zoon uit Nieuwkerken-Waas.”
Uitgebreide hydraulische studie
“Bij de voorbereiding van deze binnentuin – inclusief groenvoorzieningen en brandweerweg – bleek dat dit project best wel uitdagend was”, zegt Hans Cannoot van De Saegher & Zoon. “De studiedienst van Deschacht maakte de nodige berekeningen voor de afwatering van het groendak. Zo bleek onder meer dat de afwatering van de totale oppervlakte van 5000 vierkante meter dwars doorheen de betonnendakconstructie geleid moest worden, via opgehangen leidingen in de ondergrondse parkeergarage. Omwille van de geringe hoogte kon dit enkel via leidingen met een diameter van 200 millimeter. Op basis van een hydraulische berekening die de experts van Deschacht maakten, konden we met ons team alle voorbereidende werk goed inschatten.”
Ingenieus afwateringsysteem
“Uit onze hydraulische studie bleek dat het afwateringssysteem voor dit groendak samengesteld moest worden uit vijftien HDPE-kolken die zouden aansluiten op een streng van zeven verzamelkolken met diameter 200, die op hun beurt door de dakconstructie zouden gaan”, vult Willy De Schagt aan. “Deze zeven verzamelkolken werden bovenaan onderling verbonden met leidingen met een diameter 160, wat voor een extra verdeling van het afgevoerde hemelwater tussen de kolken moet zorgen.
Dakopbouw
“Naast HDPE-leidingen en inspectieputten leverde Deschacht ons ook 5000 vierkante meter aan noppenfolie van Delta-Terraxx”, bevestigt Hans Cannoot. “Deze drukvaste noppenfoliel dient als drainagelaag voor het dakwater en beschermt de drukstabiele ondergrond doeltreffend tegen mechanische belastingen. Onze medewerkers zijn erg tevreden over deze noppenfolie, omdat hij snel en eenvoudig te plaatsen is. De vlakke overlappingsrand met geïntegreerde kleefstrook zorgt ervoor dat de banen mooi op elkaar aansluiten.”
“De Delta Terraxx noppenfolie is uiteraard slechts één onderdeel van de dakopbouw”, legt Willy De Schagt uit. “Naast deze folie is het dak ook samengesteld uit roofing, beschermfolie, Argex geëxpandeerde kleikorrels, niet-geweven geotextiel, een onderfundering en klinkerverharding. Al deze elementen leveren een robuust en duurzaam resultaat op.”
Uitstekende samenwerking
Hans Cannoot is vol lof over de samenwerking met Deschacht. Niet enkel voor dit project, maar ook bij vorige werven. “Onze firma bestaat ruim 35 jaar, waarbij we al vele jaren goed samenwerken met Deschacht. Die samenwerking verloopt altijd correct en volgens afspraak. Voor onze medewerkers is het leuk om een leverancier te hebben waarop je altijd kunt rekenen, zowel op het gebied van productassortiment, leveringen, nazorg als extra ondersteunende diensten.”