Bij rioleringswerken is het van cruciaal belang om de juiste rioleringsbuis te kiezen. Bij de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel in De Haan, week aannemersbedrijf Vanlerberghe af van de voorgeschreven gresbuizen. Door de slechte bodemgesteldheid dienen de rioleringen te worden aangelegd tussen een waterremmend scherm én op een extra paalfundering, wat een complexe manier van aanleggen betekende. Daarom koos de firma, in samenwerking met Deschacht, voor glasvezel versterkte kunststofbuizen.
Aannemersbedrijf Vanlerberghe is gespecialiseerd in rioleringswerken en ondergrondse betonconstructies. Vooral in complexe projecten komt de expertise van Vanlerberghe goed van pas. En die expertise was nodig, bij de vervanging een bestaand rioleringsstelsel in de Grotestraat in De Haan. “In het onwerp was aanvankelijk voorzien om met gresbuizen te werken, maar gezien de moeilijke uitvoeringsomstandigheden – waarbij ook omwille van het waterremmend scherm (een CSM-wand, uitgevoerd door dochterbedrijf Omni-tech) de beschikbare sleufbreedte zeer beperkt was – gingen we op zoek naar een alternatief”, vertelt Nicky Portier, werfleider bij Vanlerberghe. “In dat geval is de beperkte buitendiameter van de GVK-buizen een groot voordeel.”
Chemisch inert
Vanlerberghe werkt al lange tijd nauw samen met Deschacht, en vond ook dit keer een oplossing in het gamma van de Belgische bouwmaterialenspecialist: de glasvezel versterkte kunststofbuizen, ofwel GVK-buizen, van Amiblu. Brecht De Meyer, Customer Service Manager voor de wegen-en utiliteitsbouw bij Deschacht: “Dit is een ijzersterke kunststofbuis, die chemisch zo goed als inert is. Het is een tweecomponentbuis, gemaakt uit glasvezels en een matrix van polymeren – waaronder epoxy en polyesterhars – die de chemische bestendigheid van de buis ten goede komen. Zo is de buis uitstekend geschikt om er afvalwater, maar ook zwavelhoudende producten of zwaveldampen door te laten stromen. Bovendien is de GVK-buis, in vergelijking met andere buizen, heel licht ten opzichte van de sterkte van de buis. Dat vereenvoudigt het transport en de plaatsing.”
De firma Vanlerberghe werkte al regelmatig met de GVK-buizen, en die bleken ook in het project in De Haan een uitgelezen oplossing te bieden. Deschacht leverde GVK-buizen met diameter 600 (200 meter), 700 (150 meter) en 800 (100 meter). “Een bijkomende moeilijkheid in dit project, was dat er bijzonder weinig ruimte voorzien was om de buizen te stockeren. Dat was nog een bijkomende reden om te kiezen voor de GVK-buizen, die zeer fijn zijn op vlak van wanddikte – in tegenstelling tot betonnen buizen – en dus minder ruimte in beslag nemen”, aldus Portier.
Betere puntbelasting
Het project is nog in volle uitvoering, maar werfleider Portier is alvast tevreden over de keuze voor de GVK-buizen. Portier: “Wij zien een voordeel in de GVK-buizen bij aanleg in slechte bodemomstandigheden, waarbij de buizen op een paalfundering dienen te worden aangelegd. De GVK-buis kan aanzien worden als flexibele buis in plaats van een starre buis. De voorziene gresbuizen zijn immers veel gevoeliger voor breuken ten gevolge van de puntbelasting ter hoogte van de paalfundering. Daarnaast zijn de GVK-buizen niet broos en veel minder gevoelig voor barsten of scheuren, wat dan weer een voordeel betekende bij het toepassen van bekalkte hergebruikte aanvullingsmaterialen.”
“Bovendien konden we opnieuw buigen op een uitstekende samenwerking met Deschacht, een gewaardeerde partner die bij problemen steeds mee op zoek gaat naar een snelle oplossing”, besluit Portier.