[INFO#4]
Okt/Nov/Dec 2020
Water van de brouwerij van Orval
Er is nieuws tussen de gele stenen van de trappistenbrouwerij: er wordt een reeds lang verlangde uitbreiding gebouwd. Dit gebouw zal de productiecapaciteit van het bier, dat vaak niet voorradig is, niet verhogen, maar wel de opslagomstandigheden en de vlotheid van het laden en lossen verbeteren. Daarvoor zijn grote grondwerken nodig. Dit is een gelegenheid om ook de soms heel obscure sanitaire voorzieningen up-to-date te brengen.
Ten behoeve van de brouwerij
De brouwerij werd in 1931 gebouwd om de wederopbouw van de abdij te financieren. Sindsdien vonden de belangrijkste werken plaats in 2001, met de toevoeging van een eerste uitbreiding, en ze worden vandaag voortgezet met deze tweede uitbreiding.
In dit vrijwel ondergrondse gebouw van 4.500 m2 worden tot 90.000 nissen ondergebracht. Dat zou de binnenplaats van de abdij moeten vrijmaken. Tot slot zal op het dak van het gebouw het nieuwe laadplatform liggen. Dit alles is echter slechts het topje van de ijsberg, want onder de funderingen zijn er heel andere werken aan de gang. Er is inderdaad regenwater, productiewater – en soms zelfs water van onbekende oorsprong – dat opgevangen en enkele meters naar boven gebracht moet worden.
De ongelooflijke ophaling
Lecomte SA, aannemer van wegen- en rioleringswerken, had verschillende opdrachten, waaronder de bouw van een bufferbekken en de installatie van hefstations die een oplossing kunnen bieden voor de specifieke kenmerken van het terrein.
De ingegraven site ligt inderdaad 6 meter onder de grond, ter hoogte van de nabijgelegen rivier, en een deel van het water moet rechtstreeks naar het meer dan 800 meter verderop gelegen zuiveringsstation gestuurd worden.
Zijn vertegenwoordiger, Christophe Rode, beschrijft de 3 belangrijkste uitdagingen: «Snelle installatie van een bufferbekken in een beperkte ruimte, het drainagewater en het zuur en vervuild water kanaliseren en oppompen, dit alles naar een hoogte van ± 6 meter brengen, en het afvalwater naar het zuiveringsstation leiden.»
De lichtste en snelste methode
Het bufferbekken kwam tot stand door twee Tubao-tanks van 45 m3 met elkaar te verbinden. De operatie is uiterst eenvoudig en onthult zijn vele voordelen. Voor Christophe Rode is dit een van de beste oplossingen op de markt: «Dit heeft de duur van de opgraving beperkt en de activiteiten van de brouwerij weinig verstoord. Geen enkele andere oplossing zou sneller geweest zijn.»
3 heel verschillende hefkamers
Deschacht leverde ook de drie hefstations die nodig zijn voor de verschillende functies: het pompen van het regenwater uit de laatste kelder naar het bufferbekken, het pompen van het waswater naar de riolering en tot slot het pompen van het productiewater uit de brouwerij en de kaasmakerij naar het nabijgelegen zuiveringsstation.
Deze laatste pompput is vervaardigd uit HDPE, zodat hij bestand is tegen de zuurtegraad van het water dat er doorheen stroomt. Hij zal ook gebruikt worden om het water uit alle oude leidingnetwerken die naar verwachting tijdens de graafwerkzaamheden blootgelegd zullen worden, op te vangen.
Als dit alles afgewerkt is, zou er geen enkele druppel meer verloren mogen gaan. De forel van Orval was nooit eerder zo’n terecht symbool.
Lecomte SA
- Locatie: 6810 Valansart (Chiny)
- Team: 15 arbeiders + 4 bedienden
- Datum van oprichting: 1929
- Activiteiten: wegen & omgeving
- Voorstelling: Het bedrijf Lecomte, waarvan de hoofdzetel gevestigd is in Valansart, is een referentie in de sector van de openbare wegenwerken in de provincie Luxemburg. Zijn traditionele activiteiten zijn wegenwerken, rioleringswerken, watervoorzieningswerken, inrichting van openbare ruimten en de aanleg van rotondes. Lecomte maakt deel uit van de Joly-groep, die bestaat uit verschillende bedrijven die actief zijn op het gebied van wegwerkzaamheden. Joly biedt oplossingen voor de aanleg, de renovatie en het onderhoud van wegen en hun omgeving.
Meer info over dit project?
Contacteer Dimitri Steilen via dimitri.steilen@deschacht.eu of via 0496 24 37 19.