De energie die opgeslagen is in de vorm van aardwarmte onder het vaste oppervlak van de aarde. Deze energie kan aan de aarde onttrokken worden door middel van geothermische boringen. Geothermische energie wordt steeds belangrijker, aangezien de primaire energie wordt verkregen uit een onuitputtelijke energiebron, de aarde.
Deschacht verdeelt leidingen voor jouw geothermieprojecten en is hiervoor de gepaste partner voor geothermie in België. Het vrijmaken van de aardwarmte uit de ondergrond vereist aangepaste leidingen. In de praktijk situeert een boring zich tussen 50 en 150 diepte waarvoor je het nodige materiaal bij ons kan terugvinden.
Deschacht voorziet in de expertise en levering van de verschillende elementen voor de verticale en horizontale boring:
De afdeling nutsvoorzieningen van Deschacht doet voor haar expertise in geothermische boringen beroep op de toonaangevende Zwitserse fabrikant, HakaGerodur. Deze internationale specialist van geothermische installatie biedt een uitgebreide reeks producten die kwaliteit en betrouwbaarheid garanderen.
Deschacht levert HDPE geosondes uit PE100 RC in verschillende lengtes en diameters. De sondes zijn SKZ-gekeurd en worden steeds d.m.v. een drukproef getest op dichtheid voor levering.
Hier vind je alle advies over HDPE drukleidingen. Benor gekeurde leidingen voor transport van drink- en afvalwater in uiteenlopende druk- of belastingklassen.
Verschillende leidingen/geosondes kunnen samengebracht worden in een collector. Deze collector staat in verbinding met de warmtepomp. De collectoren kunnen voorzien worden in opbouw (technische ruimte, kelder …) of ingebouwd in een hdpe collectorput. Deschacht levert diverse hdpe collectorputten uit voorraad. Ook maatwerk is mogelijk.
De vulleidingen worden gebruikt om de ruimte rond de sonde op te vullen met Grout (mengeling van cement, water en granulaat). Grout zorgt ervoor dat de sonde blijft zitten en beschermt het grondwater tegen cross-contaminatie tussen verschillende watervoerende lagen.
Deschacht levert de elektrolas en spiegellas hulpstukken van GF (Georg Fischer).
1. Verwarming met duurzame energie
Geothermie is onze hoop voor energievoorziening, ter vervanging van fossiele brandstoffen, zoals olie en gas. Geothermische energie kan ingezet worden als een herbruikbare energiebron door het gebruik van geothermische sondes. Door middel van een warmtedrager (meestal een mengsel van water en glycol) en met behulp van een warmtepomp kan geothermische energie beschikbaar worden gesteld voor de verwarming van gebouwen en voor de productie van warm water.
2. Koeling met geothermie
Warmtepompen en geothermische sondes kunnen ook worden gebruikt voor het afkoelen van gebouwen, door overtollige kamerwarmte in de ondergrond af te voeren. Wanneer men beide toepassingen – verwarming en koeling – vanuit een economisch aspect bekijkt, wordt de geothermische oplossing nog efficiënter en economisch aantrekkelijker met besparingen tussen 20% en 45% afhankelijk van het type boiler/ketel.
3. Verwarming van huizen, kantoren met oppervlakte energie
Met geothermische oppervlakte energie, is er voldoende geothermische warmte beschikbaar Dit betekent dat iedereen gebruik kan maken van de oppervlakte energie voor de verwarming en koeling van individuele huizen tot zelfs grote kantoren en gebouwen. Het voordeel van het gebruik van oppervlakte energie als warmtebron is dat er geen extra verwarmingssysteem nodig is. De warmte van alleen de warmtepomp is voldoende om vrijstaande woningen, maar ook grote gebouwen, zoals  appartementencomplexen of commerciële en industriële gebouwen te verwarmen. De energie is lokaal beschikbaar en er is geen noodzaak om brandstof te vervoeren, wat uiteraard de CO²-uitstoot vermindert.
4. Beperkingen
Hoewel geothermische energie overal beschikbaar is, is het gebruik ervan niet mogelijk in gevallen waar geen boorputten kunnen worden geboord vanwege grondwater voorschriften.
Product Specialist
francis.vancoppenolle@deschacht.eu
+32 (0)471 22 05 76
Nutsvoorzieningen
Nutsvoorzieningen
Nutsvoorzieningen
DESCHACHT NV
Antwerpsesteenweg 1068
9041 Gent-Oostakker
+32 (0)9 355 74 54