In Lubbeek verrijst het bedrijvenpark Endepoel. Aannemer Mathieu-Gijbels bouwt er 36 kmo-units op een terrein van 1,3 hectare. Projectontwikkelaar FUTURN schakelde aannemer Aclagro in voor de sloop van de bestaande gebouwen, de grondwerken en de riolering. De studiedienst van Deschacht en de aannemer uit Wondelgem maakten van een summier rioleringsplan een waterdicht dossier waarmee ze rioolbeheerder Fluvius overtuigden.
Dirk Smet, hoofd calculatie ASA bij Aclagro: “Het dossier van Deschacht kwam zowel technisch als budgettair als beste uit de bus. Bij de prijsvraag van de opdrachtgever hoorde een summier rioleringsplan dat wij samen met Dirk Stuyven en zijn mensen verder hebben uitgewerkt. Het kwam er op aan, binnen het voorziene budget voor de riolering, op een zo efficiënt mogelijke manier tegemoet te komen aan alle wettelijke voorschriften inzake buffering en infiltratie van regenwater en de afvoer van vuilwater.”
“Wij hebben inderdaad in overleg met Dirk, vertrekkend van enkele schetsen, het uitvoeringsplan ontwikkeld en bij Fluvius verdedigd”, aldus Dirk Stuyven, hoofd engineering en studiedienst bij Deschacht.” We hebben daarbij o.a. gebruik gemaakt van de SIRIO rekentool (ontwikkeld aan de KUL in samenwerking met VLARIO). Het werk van onze studiedienst heeft hier, naast onze levervoorwaarden, zeker het verschil gemaakt.”
Dirk Smet: “Met onze firma hebben wij niet alleen de oude gebouwen op het terrein gesloopt, we hebben ook de volledige riolering aangelegd. Zo hebben wij 600 meter Ribwall infiltratiebuis van 600 mm diameter geplaatst, samen met de nodige inspectieputten. Daarnaast ook 1.600 meter pvc buizen voor vuilwater, 12 regenputten en 12 septische putten. Alles is volgens plan verlopen en volkomen in lijn met de wettelijke regelgeving en normen terzake.”
Dit is een software die studiebureaus, bouwtekenaars en aannemers helpt om snel en efficiënt de afvoer, buffering en infiltratie van hemelwater te ontwerpen. De software werd ontwikkeld in nauw overleg met leden van Vlario en de Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW). Efficiënt omgaan met hemelwater wordt alsmaar belangrijker. Maar slim ontwerpen met hemelwater is complex: wat is de ideale grootte van een buffer? Hoe vaak zal deze overstorten? Hoeveel water kan hergebruikt worden? Hoe rekening houden met de Gewestelijke stedenbouwkundige verordening (GSV) Hemelwater? Sirio laat toe om deze vragen snel te beantwoorden en is bijzonder nuttig voor rioleringsontwerpen en optimalisatie van industrieel hergebruik van hemelwater.
Hoofd studiedienst / Engineering
+32 (0)497 24 88 77
Afscheiders / Pompputten
+32 (0)474 89 10 83
Lineaire afwatering
+32 (0)473 57 08 10
DESCHACHT NV
Antwerpsesteenweg 1068
9041 Gent-Oostakker
+32 (0)9 355 74 54