Voor de renovatie van enkele gebouwen van de Royal Golf Club of Belgium, een gerenommeerde golfclub gevestigd op het landgoed Ravenstein in Tervuren, maakte Haachtse Dakwerken gebruik van isolatie en natuurleien van Deschacht. Met verschillende zadeldaken die onder handen werden genomen, bewijst de onestopshop voor bouwmaterialen met het prestigieuze project dat het niet langer enkel een betrouwbare partner is voor de afwerking van platte daken. “Omdat de isolatieplaten wat kleiner zijn dan de standaardplaten, verloopt de plaatsing een pak vlotter. Daarnaast zijn ook de prijs-kwaliteitsverhouding en de vlotte belevering redenen waarom we voor de producten van Deschacht kozen”, vertelt Erik Van den Broeck van Haachtse Dakwerken.
“In het project werden onze BauderPIR SF-isolatie en Itasi-natuurleien gebruikt om de daken van een schuur, het keukengedeelte van het restaurant, het kasteel, de conciërgewoning anex caddyhouse en de secretariswoning op de site te renoveren”, begint Frank Kino, accountmanager dak & gevel bij Deschacht, te vertellen. “Dat gebeurde gespreid over meerdere jaren, waarbij de eerste fase begon in april 2020 en de laatste eindigde in maart van dit jaar. Voor de schuur ging het om 600 m² dak, voor de keuken van het restaurant om 400 m², de renovatie van het kasteeldak omvatte 650 m² en op de conciërgewoning annex caddyhouse en de secretariswoning werd 450 m² dak vernieuwd. Het prestigieuze project toont aan dat wij vandaag ook een betrouwbare partner zijn voor de afwerking van hellende daken en de tijd dat je bij ons enkel terechtkon voor afwerkingsmaterialen voor platte daken al enkele jaren achter ons ligt.”
Onderdak meteen vast aan isolatie
Haachtse dakwerken koos heel bewust voor producten van Deschacht om de werken uit te voeren. “De BauderPIR SF-isolatieplaten zijn 1,2 op 1,8 meter groot, waardoor ze makkelijker verwerkbaar zijn dan platen met de standaardafmetingen van 1,2 op 2,4 meter”, vertelt Erik Van den Broeck, zaakvoerder van Haachtse Dakwerken. “De platen hebben daarnaast als grote troef dat het onderdak er meteen aan vastzit.”
De Itasi-natuurleien kunnen volgens Van den Broeck dan weer gemakkelijk de concurrentie aangaan met andere natuurleien. “Het zijn eerste keus-leien, wat concreet betekent dat de leien allemaal een consistente dikte en rechtheid hebben en beter zijn afgewerkt. Het gevolg laat zich raden: ze passen beter in de leihaken, waardoor we sneller kunnen werken. Wij kozen overigens voor het formaat 40×22.”
“Ook over de belevering door Deschacht zijn wij zeer te spreken. Die verliep bijzonder vlot. Deschacht heeft een grote stock aan Itasi-natuurleien. Bij heel wat andere leveranciers van natuurleien moet je vaak maanden wachten op je bestelling. Tenslotte is voor ons uiteraard ook de prijs-kwaliteitsverhouding erg belangrijk – daar moeten we niet over liegen – en die is voor zowel BauderPIR SF-isolatie als Itasi-natuurleien, die beide een ATG hebben, gewoon heel erg goed.”
Duurzaam
“De Itasi-natuurleien scoren ook hoog op het vlak van duurzaamheid”, vult Frank Kino aan. “Leien verliezen hun sterkte niet en gaan daardoor ontzettend lang mee. Op heel wat eeuwenoude gebouwen vind je er nog. De Itasi-natuurleien bevatten, in tegenstelling tot heel wat andere leisoorten, ook nog eens weinig pyriet of ijzerkies, waardoor ze nauwelijks roesten, wat ook weer levensduurverlengend werkt. Ze worden ook op zo’n manier geplaatst dat ze makkelijk te recupereren zijn om ze in een ander project te hergebruiken.”
“Maar de Itasi-natuurleien zijn niet enkel duurzaam in de letterlijke betekenis van het woord. Zo zijn ze ook uitermate milieuvriendelijk. Het is een natuurlijk product dat weinig bewerking vraagt en waaraan geen additieven worden toegevoegd. Bovendien kunnen de leien aan het einde van hun levensduur worden vermalen tot steenslag. De Itasi-natuurleien leggen tot slot ook een korte keten af tot bij de klant, wat ook duurzaam is. Wij gaan ze halen in een mijn in Spanje zonder dat er tussenpersonen aan te pas komen.”
Goede samenwerking
Frank Kino en Erik Van den Broeck kijken tevreden terug op de samenwerking. “Toen ik eens belde naar Deschacht met een specifieke vraag, vertelde men mij aan de telefoon dat Frank me zou terugbellen. Dat deed hij al na drie minuten. Ik dacht dat hij nog wat duiding wilde bij mijn vraag, maar hij belde al met de oplossing”, onderbouwt die laatste dat nog met een voorbeeld.