Over enkele weken beschikt Sitel over een gloednieuw PMD-sorteercentrum in Hermalle-sous-Huy. Dit kolossale project zal 40.000 ton afval per jaar kunnen verwerken. Het grondverzetbedrijf Loiseau voerde de grondwerken, drainage en omgevingswerken uit. En raad eens waar de aangepaste tanks en het rioleringsnetwerk vandaan komen?
De ombouw van een braakliggend terrein tot een state-of-the-art PMD sorteercentrum
Het nieuwe sorteercentrum van 15.300 m² wordt gebouwd op een braakliggend terrein van 36.000 m². “Alle niveaus van het terrein moesten volledig worden aangepast om een vlak platform te krijgen. Wij bouwen de fundering en de riolering van het gebouw, met andere woorden funderingen die klaar zijn om gebetonneerd te worden. Zodra de gebouwen zijn gebouwd, zullen we de omgeving afwerken: wegen, parkings, … ” zegt Damien Navarra, site manager bij Loiseau.
Een op maat gemaakte HDPE-tank die de bodem beschermt tegen vervuiling
Een afvalinstallatie van deze omvang genereert een aanzienlijke hoeveelheid percolaat. Deze “afvalsappen” bevatten veel verontreinigende stoffen en moeten worden teruggewonnen en veilig worden opgeslagen. Hier komt de expertise van Deschacht om de hoek kijken.
Veiligheidseisen hebben geleid tot de bouw van een dubbelwandige horizontale antennetank. Vincent Brehl vergezelde de site als vertegenwoordiger van Deschacht: “een dubbelwandige polyethyleentank met hoge dichtheid is de veiligste en meest onveranderlijke oplossing voor het terugwinnen en opslaan van deze maceratiesappen van het product”.
De tank van 24.000 L is vrij klassiek in zijn afmetingen (2 meter in diameter en 10 meter lang), maar heeft een aangepast mangat. Deze toegang van 800 mm is, zoals Damien Navarra uitlegt, een vereiste van de specificaties: “Toegang tot de tank is via een ladder en in dit geval voorzien we meestal in een minimale opening van 700 mm. Maar we hebben het nog verder uitgebreid, op verzoek van Sitel. »
Deze tank heeft veel voordelen, zoals Vincent Brehl uitlegt: “de lichtheid (slechts 1850 kg), de weerstand tegen alle corrosieve producten en de verbindingen die tijdens de productie in onze werkplaatsen worden gemaakt. Dit is de garantie voor een volledig waterdicht systeem.”
Deschacht presenteert “van de eerste schop tot de laatste bloempot”
Vincent Brehl gebruikt deze uitdrukking om eraan te herinneren dat Deschacht veel meer apparatuur levert dan de tank zojuist vermeldde: “de schatting was oorspronkelijk gericht op de grote elementen en de algemene schema’s, maar er werden vervolgens veel extra apparaten bij ons besteld”.
Een van de andere hoogtepunten van dit project is een Tubao tank van 100 m³. Deze gegalvaniseerde stalen brandopslagtank is 3 meter in diameter en 15 meter lang. Het is aangepast met een voetklep, aluminium ladder en gegalvaniseerde stalen riser om de corrosiebestendigheid te verbeteren.
Deschacht leverde ook het overgrote deel van de rioolvoorzieningen: flexibele PE-kanalen, honderd meter polypropyleenbuizen met diameters van 630 mm en 500 mm, maar ook betonnen stootborden en afvoeren.
Damien Navarra bevestigt dat hij dankzij Deschacht niets gemist heeft: “Deschacht is echt heel compleet qua uitrusting en diensten. Ze zijn ook erg gericht op maatwerk. Of het nu gaat om beton, PE of toezichtskamers, alles kan door het ontwerpbureau worden aangepast.”