Aquafin bouwt aan een gloednieuw waterzuiveringsstation in Aartselaar. Voor de eerste keer zal het station ook micropolluent verwijderen uit het water. Een primeur in Vlaanderen. De HDPE-leidingen van Deschacht transporteren het zuivere water tussen de verschillende constructies in het station.
Vlaanderen heeft nood aan een full-scale installatie voor micropolluentverwijdering. Dit om ervaring op te doen met verschillende technieken voor de verwijdering van gevaarlijke stoffen. Drie technologieën zullen voor de eerste keer op full-scale worden getest op het effluent van een waterzuiveringsinstallatie. “Zo wil Aquafin voeling krijgen met deze nieuwe technieken en onderzoeken hoe ze inpasbaar zijn op onze waterzuiveringen”, zegt Jan Dickens, projectleider van Mols.
Wat is micropolluentverwijdering?
Micropolluentverwijdering bestaat uit drie technologieën: disc filters, ozon en granulaire actief kool (GAK). De disc filters voorbehandelen het effluent van de RWZI dat naar de micropolluentverwijderingsinstallatie stroomt zodat er bijna geen zwevende stoffen meer doorgaan naar de rest van de nabehandeling. “Hoe lager de zwevende stof-concentratie die naar de nageschakelde zuivering stroomt, hoe hoger het rendement van de daarop volgende behandelingstechnieken”, vertelt Willy De Schagt van Deschacht.
De installatie bestaat uit een ozon-installatie, gevolgd door drukfilters met granulair actief kool. Twee ozongeneratoren genereren het ozongas ter plaatste en worden door keramische diffusors in het afvalwater gebracht. “Ozon zorgt deels voor de afbraak van de micropolluenten. Daarna stroomt al het water van de ozon-reactortank naar zes drukfilters. De actief kool zal zowel micropolluenten als afbraakstoffen absorberen in zijn poriën”, zegt Willy. “Door combinatie van beide technieken kunnen de micropolluenten zo efficiënt en volledig mogelijk verwijderd worden uit het effluent van de RWZI. Ongeveer 75% van het geloosde water van RWZI Aartselaar zal door de micropolluentverwijdering behandeld worden.”
Nood aan nieuwe techniek
Dankzij het project in Aartselaar leert Aquafin welke micropolluenten we als indicatorstoffen kunnen gebruiken en welke technieken nuttig zijn om de effluentkwaliteit en de gezondheid van de waterloop te monitoren op lange termijn. Daarnaast vormt het effluentdebiet van RWZI Aartselaar een groot aandeel van het debiet van de ontvangende waterloop. “De reductie van geloosde micropolluenten en de impact hiervan op de waterkwaliteit zouden dus groot en duidelijk opvolgbaar moeten zijn. De resultaten hiervan kunnen we gebruiken als leidraad om te beslissen waar andere installaties voor micropolluentverwijdering het meest rendabel zijn”, legt Jan uit.
HDPE-leidingen van Deschacht
De HDPE-leidingen van Deschacht spelen een belangrijke rol in dit project. Ze transporteren namelijk het te zuiveren water tussen de verschillende constructies, ofwel door verpomping ofwel door een gravitaire afloop. “De werf is maar 1.500 m². Het is een uitdaging om de volledige installatie erop verwerkt te krijgen. Maar de studiedienst van Deschacht heeft het basisplan van het studiebureau herwerkt tot een uitvoeringsplan, waardoor we beroep kunnen doen op een goed voorbereide en gedetailleerde opmaak. De plaatsing verloopt dus zeer vlot”, besluit Willy.