Nieuwe hemelwaterverordening 2023
De Vlaamse regelgeving rond opvang van hemelwater werd onlangs – vanaf 2 oktober – aangepast om beter in te spelen op de klimaatevolutie, die hevige piekregenval en lange periodes van droogte vaker veroorzaakt.
Bron: GSVH, Gewestelijke Stedenbouwkundige verordening Hemelwater.
Voor wie?
Privédomein en openbaar domein dat deel uitmaakt van een verkaveling van gronden
- Vanaf 2 oktober 2023
- Vergunningsplichtig: omgevingsvergunningsaanvraag is ingediend vanaf 2/10/2023
- Niet vergunningsplichtig: projecten waarvan de werken aangevat zijn vanaf 2/10/2023
Openbaar domein (openbare weg, pleinen, parking,…)
- Vanaf 7 januari 2025
- Vergunningsplichting: omgevingsvergunninsaanvraag is ingediend vanaf deze datum
- Niet vergunningsplichtig: CGPR
De belangrijkste wijzigingen
- Verplichte hemelwaterput en uitbreiding volume
Hemelwaterputten zijn altijd verplicht bij nieuwbouw, herbouw of uitbreiding of bij de verbouwing van een bestaand gebouw met werken aan de afwatering (behalve wanneer de kadastrale percelen die tot één eigendom behoren, samen kleiner zijn dan 120m²).Hoe groot moet de hemelwaterput zijn?
- Dakoppervlakte <80 m²: min. 5.000 l
- Dakoppervlakte 80 – 120 m²: min. 7.500 l
- Dakoppervlakte 120 – 200 m²: min. 10.000 l
- Dakoppervlakte >200 m²: min. 100 l/m², tenzij uit de aanvraag blijkt dat de gebruiksmogelijkheden niet in verhouding zijn tot het vastgelegde volume
- Meerdere woongelegenheden: min. 100 l/m², per overschreden schijf van 5000 l wordt minimaal 1 wooneenheid aangesloten.
- Andere gebouwen dan woningen: min. 100 l/m², tenzij uit de aanvraag blijkt dat de gebruiksmogelijkheden niet in verhouding zijn tot het vastgelegde volume.
- Uitbreiding van de infiltratie-oppervlakte en -volume:
De infiltratieoppervlakte moet 8% van de totale afwaterende oppervlakte bedragen. Het infiltratievolume moet gelijk zijn aan 33l/m² van de afwaterende oppervlakte. - Toepassing
Het opgevangen hemelwater moet maximaal gebruikt worden voor toepassingen waar geen drinkwaterkwaliteit voor nodig is, waaronder toiletspoeling, kuiswater, wasmachine en buitengebruik. - Vergroting buffervolume afwaterende oppervlakte
Het buffervolume voor grote verharde oppervlakten wordt vergroot, wanneer om technische redenen geen infiltratievoorziening kan aangelegd worden.
De totale afwaterende oppervlakte wordt bepaald door de som van verschillende elementen:- Oppervlakte verhardingen: Nieuw/heraanleg/uitbreiding (behalve waterdoorlatende verhardingen met een helling <2%).
- Dakoppervlakte
Indien een hemelwaterput en/of groendak aanwezig is, kunnen deze afgetrokken worden van de afwaterende oppervlakte:
- Hemelwaterput: aftrek 30 m² per aangesloten wooneenheid.
- Groendak: bij groendaken is aansluiting op een hemelwaterput niet verplicht. Als je toch aansluit op een hemelwaterput en het groendak heeft een bufferend vermogen van minimaal 50 l/m², mag de oppervlakte van het groendak worden gehalveerd bij de berekening van de afwaterende oppervlakte voor de infiltratievoorziening.
- Aanleg van de infiltratievoorziening
De infiltratievoorziening moet bovengronds aangelegd worden, tenzij de vergunningsaanvrager gemotiveerd aantoont dat ondergrondse aanleg onvermijdbaar is.
Tot op een diepte van 50cm wordt geacht dat de bodem boven de gemiddelde hoogste grondwaterstand gelegen is. Indien de diepte > 50cm en de afwaterende oppervlakte >1.000m² worden bijkomende proeven gevraagd.
Bovendien moet worden opgemerkt dat de noodoverlaat zich op een diepte van minder dan 30 cm onder het maaiveld bevindt. - Collectieve infiltratievoorzieningen
De mogelijkheid om verplichtingen met betrekking tot hemelwater collectief op te nemen wordt ingevoerd.
Onze oplossingen
Wikkeltanks Tubao
HDPE buizen Weholite
Ribwall IT transportriolen
Buffer- en infiltratiekratten
Pluvio
Heb jij ook vragen over de nieuwe gewestelijke-hemelwaterverordening-2023?
Welke regenwaterput moeten we plaatsen, wanneer is infiltratie of buffering noodzakelijk?
Bij Deschacht weten we er alles van, onze mensen zijn alvast volledig mee. Blijf niet zitten met jouw vragen en contacteer ons voor een oplossing op maat van jouw project!