Deschacht is partner van de ‘Green Deal Natuurinclusieve parkeerterreinen’
Green Deals zijn een initiatief van de Vlaamse overheid om ondernemingen en sectoren te vergroenen. Dit d.m.v. vrijwillige, ambitieuze overeenkomsten tussen bedrijven, organisaties en de overheid om samen op korte termijn duurzame acties te realiseren.
Green Deal Natuurinclusieve parkeerterreinen
De ‘Green Deal Natuurinclusieve parkeerterreinen’ verbindt alle betrokken partners om van frisgroene parkeerterreinen de norm te maken.
Traditionele parkeerterreinen hebben veel onbenut potentieel. Door verharde terreinen om te vormen tot natuurinclusieve versies helpen we de biodiversiteit vooruit, verlagen we de stedelijke hittestress en krijgen overstromingen geen kans.
Gebrek aan kennis enerzijds en obstakels in het beleid anderzijds maken ontwerpen vaak onvoldoende ambitieus. Hoe toveren we grijze en verharde parkeerterreinen om tot biodiverse en klimaatvriendelijke plekken?
De Green Deal valt onder het Vlaams Actieplan Wilde Bestuivers 2022-2030 dat de negatieve populatietrend van wilde bestuivers wil tegengaan. Er zal daarom extra aandacht gaan naar het boosten van de biodiversiteit en het creëren van ruimte voor wilde bestuivers.
De biodiversiteit verhogen kan door bomen en heggen te planten als die nuttig zijn voor bestuivers en ruimte te voorzien voor nestkasten of insectenhotels. Waterdoorlatende materialen en wadi’s laten het water toe weer in de grond te sijpelen.
De deal als klimaathefboom voor verandering
Parkeerterreinen kunnen een klimaathefboom worden door het vergroten van de biodiversiteit, het verbeteren van de luchtkwaliteit en het reguleren van regenwaterafvoer. De Green Deal wil natuurinclusieve parkeerterreinen als nieuwe norm introduceren en hiervoor een duidelijke beleidsvisie en -instrumenten ontwikkelen.
Initiatiefnemers van deze Green Deal zijn Natuurbuur en Natuurpro. Een 60-tal partners – waaronder Deschacht – heeft zich ondertussen geëngageerd voor deze Green Deal.
Als specialist in watermanagement oplossingen, investeren wij voortdurend in de ontwikkeling van duurzame systemen.
De Drainix®, een gepatenteerde waterdoorlatende verharding is daar het recente bewijs van. Drainix® is een ter plaatse gegoten gewapende betonnen grastegel en is de perfecte mix van een klassieke kunststof (lichtgewicht) en betonnen (sterkte) grastegel. Drainix® is o.a. vanwege de geïntegreerde wapening een perfecte oplossing voor openbare ruimten, parkings e.d. waar zware belasting onvermijdelijk is.
Drainix® werd recent geplaatst in een pilootproject – ontwikkeld door de Stad Damme en het Studiebureau Lobelle – voor de opbouw van een natuurinclusief parkeerterrein met aandacht voor biodiversiteit en de bijenpopulatie.
De Stad Damme wil zich profileren als een onthaaste stad. Dat is een stad met aandacht voor de menselijke schaal, duurzaamheid en een kwaliteitsvolle omgeving. Bijensoorten allerhande leveren een belangrijke bijdrage om dit doel te bereiken. Daarom startte de stad al in 2015 met een campagne ter sensibilisatie van de bijenpopulatie met een Damse bijentuin als resultaat. Vandaag gaat de stad nog een stap verder met de aanleg van bijnestvriendelijke parkeerplaatsen.
De parking is opgebouwd uit stroken fundering met Drainix, afgewisseld met rijen gevuld met zand. De Drainix wapening verbindt de stroken aan elkaar en geeft de parking de nodige stabiliteit en sterkte voor zwaar verkeer.
Bijnestvriendelijk
De opvulling met zand geeft de bijenpopulatie de mogelijkheid om de nesten in de bodem in te graven. Afhankelijk van de soort ligt dit nest op 5 tot 60 cm diepte. Bij een volledig gefundamenteerde parking bestaat deze mogelijkheid niet. Bij de plaatsing van een klassieke grasdal bestaat de kans op verzakking.
Kortom, een duurzame oplossing die past binnen de doelstellingen van het Vlaams actieplan voor Wilde bestuivers.
Onze oplossingen
Drainix
Meer info over Drainix?
Contacteer Brecht De Meyer, onze productspecialist