Een doordacht gebruik van materialen is minstens even belangrijk om onze voetafdruk verder te verminderen als energiezuinig bouwen. Daarom is circulair bouwen de toekomst van de bouwindustrie. Deschacht gaat hiervoor in zee met recyclagebedrijf Peter Laureys.
Inzameling harde plastics
Filip Ausloos, Business Unit Manager bij Deschacht: “Als toonaangevende leverancier van kunststofleidingsystemen is Deschacht zich bewust van de “circulaire uitdaging in de wegenbouwsector“ en gaat daarom een partnerschap aan met Peter Laureys. Hij is gespecialiseerd in de recyclage van polyethyleen, polypropeen, pvc en post-consumer plastic waste. Met die samenwerking geven we nog meer kunststof bouwafval een nieuw leven.”
Van vervuilde kunststof naar nieuwe grondstof
Hoe gaat het in zijn werk? Peter Laureys: “In onze hangars wassen en vermalen we kunststof producten. Door een zink-drijftechniek scheiden we het polypropeen (PP) van het polyethyleen. Dat levert verschillende kwaliteiten op. Hoe minder PP, hoe zuiverder het maalgoed. De gerecycleerde grondstoffen gaan naar compounders om er nieuwe materialen van te maken.” Elk jaar verwerkt Peter 7000 ton PE- en PP-afval, waarvan 1500 ton HDPE-buizen. 5000 ton gerecycleerde kunststof gaat als maalgoed of granulaat weer naar de bouwindustrie in België en het buitenland.
Filip Ausloos: “In een constructieve dialoog met de rioleringspartners en inspelend op de certificatie-wetgeving van producten (o.a. door de bedrukking van bouwproducten met een hergebruikgarantie) engageert Deschacht zich voor deze bijdrage tot een duurzame toekomst. In de praktijk betekent dit dat kunststofleidingen bedrukt worden met een recyclinggarantie zodat eventueel bouwafval of uitgegraven materialen afgevoerd en herwerkt kunnen worden. Om dit in de praktijk te brengen werd een overeenkomst afgesloten met het Dendermondse bedrijf van Peter Laureys. Diens jarenlange expertise en passie voor recyclage kan Deschacht zeker nog ten goede komen.
Deschacht recycling
Als vooraanstaande bouwhandel neemt Deschacht zijn verantwoordelijkheid op inzake duurzame economie en de zorg voor klimaat en leefmilieu. Bij al onze activiteiten streven wij ernaar een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk achter te laten. Als specialist op het gebied van riolering en (gescheiden) waterafvoer dragen wij daadwerkelijk bij tot een duurzame waterhuishouding. Wat recyclage van kunststof betreft, voldoen al onze producten aan de VLARIO-regels.
Door de geografische spreiding van onze 10 vestigingen is Deschacht ideaal gesitueerd om deze recyclage op een rationele en duurzame manier te organiseren, met name door te recycleren materiaal op te halen op werven in de nabijheid en dit af te leveren bij de recyclagebedrijven en dit met een minimum aan transportkilometers. Algemeen gesproken beschouwt Deschacht een rationele organisatie van zijn logistiek en transport als het gebied bij uitstek waarop het bedrijf kan bijdragen aan de vermindering van CO2-uitstoot.